Rollade gevuld met pruimen, rosti, gepofte pastinaak en saus van eekhoorntjesbrood (kerstmenu)

  • 70 minuten
  • Gemiddeld

Ingrediënten

Bereiding

  • 1

    Laat de Cepes in lauwwarm water wellen voor minimaal 1 uur.

  • 2

    Bak de met pruimen gevulde rollade rondom bruin in de boter op middelhoog vuur. Zet vervolgens het vuur laag en laat voor 45 minuten doorgaren met de deksel op de pan.

  • 3

    Prik met een mesje of vork wat gaatjes rondom in de pastinaak. Besprenkel vervolgens met wat olijfolie, de knoflook in stukjes gesneden, rozemarijn takjes en wat peper en zout en zet dit vervolgens in de oven op 180 graden voor +/- 40 minuten (ligt aan de dikte) tot ze mooi zacht aanvullen.

  • 4

    Voor de rosti kun je het beste een grove rasp gebruiken waarmee je lange dunne slierten kunt raspen/schaven. Schil eerste de aardappelen en spoel deze af. Wanneer er geen schaaf/rasp is snij dan de aardappel in dunne plakjes en vervolgens in dunne slierten/reepjes. Knijp de aardappelen nog even goed uit om zoveel mogelijk vocht te verliezen.

  • 5

    Voeg de crème fraiche, het ei, de rode ui gesnipperd en peper en zout toe aan de aardappel sliertjes en meng het geheel goed door elkaar. Zet vervolgens een ruime bakpan op het vuur en zet op middelhoog vuur ingevet met wat olie. Voeg het rosti mengsel toe aan de pan en druk dit mooi stevig aan. Bak het geheel minimaal 10 minuten met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en draai de rosti om. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een pan of snijplank op de pan te leggen en het samen om te draaien en vervolgens de rosti weer in de pan te schuiven. Bak het daarna mooi goudbruin aan zonder deksel.

  • 6

    Zeef voor de saus de gedroogde gewelde cepes boven een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en kook het ongeveer tot de helft in. Voeg dan de room toe en kook nog eens ongeveer tot de helft in samen met de halve bouillonblokje. Wanneer de saus nog niet dik genoeg is voeg dan nog wat maizena toe in kleine hoeveelheden om de saus tot mooie dikte te krijgen. Snijd de Cepes in kleine stukjes en voeg deze als laatste toe aan de saus.

  • 7

    Snij de rosti in een gewenste vorm en leg deze op het bord. Laat de pastinaak heel of snij deze eventueel nog door de lengte voor een leukere opmaak. Snij ook de rollade in mooie gelijke plakken en voeg hierover de saus toe.
    Eetsmakelijk!