Hert biefstuk met hasselback aardappel en gestoofde peren (kerstmenu)
- 180 minuten
- Gemiddeld
Ingrediënten
- Hert biefstuk600 gram
- krieltjes in schil ongekookt600 gram
- parmezaanse kaas20 gram
- kruidenboter 50 gram
- tijm 2 takjes
- stoofperen (liefst Gieser wildeman)4 stuks
- rode wijn2 dl
- Steranijs2 stuks
- kaneelstok1 stuks
- sinaasappel1 stuk
- honing2 eetlepels
- boter 2 eetlepels
Bereiding
-
1
Schil de peren en haal eventueel het klokhuis eruit. Probeer de peer wel heel te houden dus gebruik bijvoorbeeld een klokhuis boortje.
-
2
Doe de rode wijn samen met de honing, sinaasappel doormiddengesneden, steranijs en de kaneelstok in een pannetje en laat deze op laag vuur samen met de peertjes rustig stoven (minimaal 2,5 uur tot ze mooi gaar en donker gekleurd zijn).
Wanneer je dit een dag van tevoren of langer van tevoren maakt en de peertjes in het vocht laat liggen kleuren deze des te mooier rood. -
3
Was de aardappeltjes goed en snij de daarna heel dun en fijn in tot ongeveer de helft zodat de schijfjes aan elkaar blijven zitten.
-
4
Smelt de kruidenboter samen met de takjes tijm en schenk dit over de aardappeltjes in een ovenschaal met de snijgleufjes naar de bovenzijde. Voeg ook wat peper en zout toe en zet het geheel op 180 graden in de oven voor 45 minuten.
-
5
Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en de verpakking en laat op tempratuur komen (minimaal 1 uur voordat je ze gaat bakken)
-
6
Wanneer de aardappeltjes uit de oven komen voeg je de parmezaanse kaas toe over de aardappeltjes.
-
7
Zet de ovenschaal met aardappeltjes nog 10 minuten terug in de oven op 180 graden.
-
8
Smelt in de tussentijd de boter goudbruin in de pan en bak hier kort de hertenbiefstuk mooi goud bruin. Haal het vlees uit de pan en laat dit nog kort wat “rusten” waarna je nog peper en zout over de biefstuk strooit.
-
9
Leg de biefstuk samen met de stoofpeer en de aardappeltjes op het bord en gebruik de bakboter als jus over je vlees. Of gebruik een vijgencompote (deze is ook verkrijgbaar in de winkel).
Eetsmakelijk!